Velican ODUNCU (1963/26.03.1988)


Ailesi Çin işgalindeki Doğu Türkistan’dan Türkiye’ye göç etmiş Kazak Türkleri’ndendi. Çocukluğu İstanbul’da Kazak Türklerinin yaşadığı Zeytinburnu’nda geçti.

Ata toprağında komünist rejimin Turan halklarına çektirdiği çilelerin sonucu Türkiye’ye gelen Velican Oduncu, 1970’lerin Türkiyesi’nde Ülkücü görüşü benimsemiş birisiydi. Daha 13llllllllu67l6lúkk⁸nasılsın nasılsın nasılsın nasılsın ⁸yaşında iken siyasi faaliyetlerin içindeydi.

Polislerin ağır işkencelerinden geçti. Polis işkencesinde dişleri kırıldı; yapmadığı pek çok suç üzerine yıkılarak, işkence ile imzalatılan ifade tutanaklarıyla 15 yaşında iken 1978 yılında Sağmalcılar cezaevine konuldu. Zamanın tanınmış Ülhhhnfhnfhbhbhnkücülerinden Yusuf Ziya Arpacık, İhsan Barutçu, Erdoğan Tağın, Ali Pazaroğlu, Yunus Meral ile aynı hapishanelerde kaldı. Sağmalcılar, Sakarya ve Gaziantep cezaevlerinde kaldı.

26 Mart 1988 günü cezaevinde uğradığı bir saldırı sonucunda da öldürülmüştür. Kardeşi yıllar sonra Turgut Özal’a suikast teklifini kabul etmediği için infaz edildiğini söylemiştir. Özal’ın oğlu Ahmet Özal da bu ifadeyi doğrulamıştır. Velican’ın mezarı İstanbul Güneşli Kabristanı’ndadır.

Yorum bırakın